M.G. van Winsen en Zn

Gevestigd in het dorp Warmond in de wereldbekende Nederlandse Bollenstreek.

Een familiebedrijf opgericht in  begin 20e eeuw, en vanaf toen verbonden  aan de Gladiolus. Gespecialiseerd in  kleinbloemige Gladiolus zoals de Nanus, Collvilei, Ramosus, Tubergenii, Primulinus, bijzondere en exclusieve cultivars. Veel hybriden zijn aan onze familienaam en dorp verbonden.

De oude kleinbloemige hybriden zijn vaak 1e generatie en oudste kruisingen tussen twee Zuid-Afrikaanse botanische soorten uit de winterregengebieden en hebben daarmee ook het wilde sierlijke nog in zich in tegenstelling tot hun grootbloemige moderne zomersoortgenoten die vaak wel 20 keer zijn doorgekruisd.


Botanische wintergladiolus bloeien in de winter van Zuid Afrika. De hybriden voortkomend hieruit kunnen met minder licht en warmte af en bloeien daarom voor de grootbloemige hybriden, vaak voortkomend uit botanische soorten uit de zomerregengebieden van Zuid Afrika.

De laatste jaren hebben we de veredeling weer opgepakt. De reden is het kleine sortiment kleinbloemige hybriden en de vraag naar botanische tuinsoorten. Inmiddels hebben wij al een behoorlijk aantal nieuwe kleinbloemige en bijzondere variëteiten in ons sortiment en willen wij deze vernieuwingen met u delen.

Ook hebben we een groot aantal botanische wilde wintersoorten in ons sortiment opgenomen die soms heerlijk geuren en ook vaak uitermate geschikt zijn voor de pot als meerjarig. De hoogte van deze Gladiolus begint vanaf 25 cm! Ze hebben daarbij nog een extra meerwaarde omdat ze na de bloei vaak prachtige zaaddozen maken.

Al de gladiolussoorten worden door ons zelf gezaaid, geteeld of in ons beheer geteeld. Wij, en de daarvoor aangewezen controlerende instanties in NL waarborgen dan ook topkwaliteit en uiteraard de service die men van een familiebedrijf verwacht. Ons bedrijf is groothandel gericht en wij kunnen u contactgegevens geven van bedrijven die onze produkten verkopen in kleine aantallen.

Op milieugebied zijn wij officieel MPS-A gecertificeerd. Wat wil zeggen dat we het milieu minder belasten dan de norm die daar voor staat.

Met vriendelijke groet,
Mark van Winsen

 

Wij staan altijd open voor alle onderbouwde informatie aangaande soorten die nog in omloop zijn of op de site staan  maar ook nieuwe soorten waar wij niet vanaf  weten. We weten dat er nog veel soorten door liefhebbers en veredelaars gekweekt worden die  door  velen als verloren beschouwd worden.

Categorieën

Laatste nieuws

Welkom bij GladiolusNL.
Dit is een display van nieuwe,oude,speciale en kleinbloemige Gladiolus. Juni 2017 Veel soort registraties bij de KAVB
LATEST NEWS

Welcome at GladiolusNL
This is a display of new, old, special and smallflowering Gladiolus. Many varietyregistrations at the KAVB.
Laatste Nieuws